ROSACEA

Tarieven

Een rosacea laserbehandeling is mogelijk vanaf € 55,00 | een Renophase peeling vanaf €99,00

In de meeste gevallen kan de behandeling worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Raadpleeg je polis voor de voorwaarden of vraag de huidtherapeute tijdens je bezoek.

Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij  oppervlakkige vaatjes (couperose) en roodheid zichtbaar zijn. Daarnaast kun je kleine puistjes, bultjes en soms grotere ontstekingen zien. Bij rosacea zien we geen comedonen, dit in tegenstelling tot acne. Rosacea komt het meest voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar en is soms erfelijk.

HOE ONTSTAAT ROSACEA

De oorzaak is nog deels onbekend. We weten dat de barriérefunctie is aangetast bij rosacea waardoor de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Dit kan een ontstekingsreactie veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat de demodexmijt bij rosacea 20 keer meer aanwezig is dan op een ‘gezonde’ huid. Door de verminderde huidbarriére kan de huid reageren op ‘triggers’ en flare-ups (flush, blozen) veroorzaken. Leefstijl is daarom een belangrijk onderdeel in de behandeling. Door het vermijden van triggers en goede huidverzorging kan de huid goed onder controle worden gehouden.

WAT ZIJN DE TRIGGERS

  • Klimaatomstandigheden als warmte, UV straling en kou. In de winter is rosacea meestal het ergst.
  • Alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivelproducten, soja en kruiden zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes, met meer roodheid als gevolg.
  • Demodex mijt of een helicobacter pylori infectie verergeren de klachten. Dit kan onderzocht worden.
  • Stress en emoties zoals woede, angst of schaamte.
  • Vermijd “ruwe” schoonheidsbehandelingen zoals scrubben, bindweefselmassage en microdermabrasie-behandelingen.
  • Huidverzorging waarbij er irriterende ingrediënten aanwezig zijn, zoals alcohol en menthol.
  • Roken verergert rosacea.
  • Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden of vaatverwijdende middelen.
  • Bepaalde make up soorten: het advies is om minerale make-up te gebruiken van bijvoorbeeld IDUN. Minerale make-up blijft op de huid liggen terwijl overige make-up wordt opgenomen door de huid wat kan zorgen voor irritatie en verergering. 

WELKE BEHANDELINGEN ZIJN ER MOGELIJK?

Roodheid en vaatjes en zelfs ontstekingen kunnen goed worden behandeld met lasertherapie. Wanneer de huid dit toelaat kan een (combinatie met) een Rhenophase-peeling een mooie aanvulling zijn. 

Ook camouflagetherapie kan ingezet worden zodat de roodheid minder zichtbaar is.

In sommige gevallen is medicatie voorgeschreven door huisarts of dermatoloog wenselijk om de huid wat rustiger te krijgen zodat behandeling mogelijk is.

De huidtherapeute zal  je uitgebreid informeren en een behandelplan opstellen.  Daarnaast zal zij je leefstijl- en huidverzorgingsadviezen geven om samen te werken aan verbetering van jouw huid. Er zullen meerdere behandelingen nodig zijn en doordat rosacea een chronische huidaandoening is,  is onderhoud noodzakelijk. Dit is geheel afhankelijk van jouw huidconditie en wensen.