SCHIMMEL NAGELS

Tarieven

Een behandeling voor schimmelnagels is er vanaf €75,00 (per voet).
Er wordt altijd per voet behandeld i.v.m. de besmettelijkheid.

WAT ZIJN SCHIMMEL NAGELS

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van “kalknagels”. Het is een ontsierende aandoening, die soms een beetje pijnlijk is maar verder geen klachten veroorzaakt. In Nederland lijdt naar schatting 2 tot 13% van de bevolking aan schimmelnagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een infectie wordt groter naarmate men ouder wordt. De schimmel begint meestal bij de grote teen en wanneer er geen behandeling plaatsvindt breidt de schimmel zich uit naar de andere tenen. Meestal is er daarnaast ook sprake van zwemmerseczeem (tussen de tenen).

WAT ZIJN DE OORZAKEN EN HOE ONTSTAAN DEZE

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen de “sporen” van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden. De sporen van schimmels houden zich overal in onze omgeving op en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact. Vooral gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s zijn berucht. Wanneer je daar op blote voeten rondloopt, kom je bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als je vervolgens je voeten onvoldoende afdroogt, in niet ademende sokken en knellende schoenen stapt, en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Vervolgens ben je zelf weer een bron voor nieuwe infecties.

DE BEHANDELING

Schimmelnagels behandelen vergt tijd en discipline. De huidtherapeut kan jou behandelen met IPL (laser). Er zijn gemiddeld tussen de 3-5 behandelingen nodig. Ook dien je bij verdikte nagels een of meerdere bezoekjes aan de pedicure te brengen om de nagels dunner te laten vijlen. Thuis ga je actief aan de slag met het smeren van schimmeldodende crème. Dit zal uitgebreid uitgelegd worden tijdens het intake-gesprek.

HET RESULTAAT

Het resultaat van een behandeling tegen een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk zichtbaar. Ook wanneer de schimmels reeds zijn uitgeroeid kunnen de afwijkingen aan de nagel nog maanden zichtbaar zijn. Er is veel tijd nodig alvorens de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid en afgestoten. Met name de teennagels groeien slechts enkele millimeters per maand. Het is dus een kwestie van veel geduld hebben.